Vanaf 1 januari 2025 stopt Double Healix met het zelf organiseren van trainingen en evenementen en helaas dus ook met het organiseren van deze jaarlijkse Groundhog Day vieringen.
Paradoxaal genoeg komt daarmee dus een einde aan deze mooie herhaling. We zijn jullie allen zeer dankbaar voor het enthousiasme en de mooie gesprekken op deze avonden. De diepe lessen van Groundhog Day blijven natuurlijk bestaan: het belang van de herhaling om ons te scholen in hulpvaardigheid, mildheid en daadkracht.
Als Double Healix gaan we vanaf 2025 het accent leggen op online MovieLearning courses, incompany trainingen en het ondersteunen van een bitcoin-economie. Misschien dat onze wegen zich daarbij weer zullen kruisen.
We wensen jullie alle goeds in 2025 en daarna!
De lessen van Groundhog Day
De Groundhog Day viering was geïnspireerd door de film Groundhog Day. De hoofdpersoon van de film, Phil, komt in een herhalende dag terecht. Als hij de dag eenmaal goed kent, gaat hij misbruik maken van zijn voorkennis. Hij gaat geld stelen en mensen manipuleren. Maar met elk misbruik, met elke leugen, holt hij zichzelf verder uit en wordt hij depressiever. Hij hoort de stem van zijn geweten niet meer en evenmin luistert hij naar de feedback van Rita, de vrouw die hij meent lief te hebben, maar die hem steeds blijft afwijzen.
Hij raakt zo zat van zichzelf, dat hij besluit zelfmoord te plegen, steeds opnieuw. Natuurlijk werkt ook dat niet. Hij wordt de volgende dag gewoon weer wakker in het bed waarin hij al duizenden malen wakker werd. Nihilisme en zelfdestructie zijn dus ook niet het antwoord.
Zijn mislukte ontsnappingspogingen helpen hem berusten. Hij leert luisteren. Voor het eerst hoort hij de klassieke muziek die elke dag in zijn hotelletje speelt. Het raakt hem en hij besluit te leren piano spelen, elke dag een eerste les waarin hij steeds beter wordt. Hij begint de feedback te horen, van de mensen rondom hem. En ook de feedback die zijn eigen lichaam als signaal aan hem geeft. En dit is de omkeer. Hij gaat zijn voorkennis van de dag ten goede gebruiken. Hij begint voorzichtig van zichzelf te houden en kan daardoor ook van anderen gaan houden.
Deze compassie blijkt de uitweg uit de eeuwige herhaling. Uiteindelijk, wanneer hij zich toewijdt aan iets dat groter is dan hijzelf, wordt hij wakker in een nieuwe dag.
Welke overeenkomsten zien we met onze huidige tijd? Onze samenleving zit vast in een herhalend systeem met schadelijke verdienmodellen. We stelen geld door steeds te lenen zonder terugbetalen en drukken steeds meer ongedekt geld bij. We zijn zelfdestructief in onze manier van vervuilen, van consumeren en van vervreemd raken van onze diepere natuur.
De uitdaging voor ons is, om op te houden met de zinloze geldcreatie, met alles in de natuur omzetten naar bezit en een verkoopbare ‘commodity’. Om niet langer illusionaire winst te pakken , maar reële waarde toe te voegen.
De vraag is natuurlijk hoe depressief wij als moderne mensheid moeten worden? Hoe obese de ene helft en hoe hongerend de andere. Is het al erg genoeg? Kunnen we gaan leren van onze fouten? Kunnen we van herhalende cirkel naar een opwaartse ontwikkelingsspiraal?
Durven we toegeven dat we allemaal fouten maken, en dat dit geen zwakte is, maar een moment om van te leren? Dat we ernaar streven dat elk individu bijdraagt aan het grotere geheel en dat dit grotere geheel bijdraagt aan elk individu. Dat we elkaar aanmoedigen te luisteren naar feedback, onze visie regelmatig aanpassen, en samenwerken aan de big picture van een gezonde geest in een gezond lichaam op een gezonde planeet.
De Groundhog Day viering was een avond waarop we bijeen kwamen om met elkaar en van elkaar te leren en om te reflecteren op onze ontwikkelingsweg, als mens en als mensheid. We bestudeerden terugkerende patronen op verschillende niveaus van bewustzijn. We bespraken met elkaar rijke filmfragmenten en verbonden deze met zowel onze eigen levensloop, alsook met die van de hele mensheid. We onderzochten wat wij in dat grote verhaal zouden kunnen betekenen in tijden van transformatie, wat we kunnen bijdragen aan een gezonde samenleving waarin we onze vrijheid, onze compassie en onze menselijke waardigheid kunnen (her)vinden en verder kunnen ontwikkelen.
Het Double Healix model
Het Double Healix model biedt een unieke en integrale visie op de menselijke ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling in het bijzonder. Hierin is zowel oog voor persoonlijk leiderschap als voor de persoon van team- en organisatieleiders en de maatschappelijke context waarin zij werken. Ook biedt het model een breed-georiënteerd handvat voor het trainen en coachen van leidinggevenden. Het gedachtegoed wordt steeds geïllustreerd met leerzame en boeiende fragmenten uit speelfilms en documentaires (MovieLearning).
.
Hier volgt een korte impressie uit een interview van journalist Sanne Burger met leiderschapstrainer Manfred van Doorn:
MovieLearning
“If you want endless repetition, see a lot of different people. If you want infinite variety, stay with one.” – Joni Mitchell
“In de herhaling toont zich de meester.” – Nederlands gezegde