Manfred van Doorn

Manfred van Doorn is een internationaal actief leiderschapstrainer. Hij werkt geregeld in grote MD-programma’s van multinationals zoals Pon, SHV, Transavia, Redevco, Rabobank, IBM, Deloitte en Triodos. Hij geeft eveneens trainingen aan NGO’s als Greenpeace en aan zorginstellingen zoals Vita en Spirit. Manfred is als ambassadeur verbonden aan Stichting Grondbeheer en reist als zodanig rond met zijn Theatercollege Duurzaamheid.

Bij het Institute for Management Studies geeft hij trainingen aan leiders van Fortune 500 bedrijven. Zijn training voor IMS London kreeg met een 9.2 de hoogste score ooit. In Nederland was Manfred twaalf jaar hoofddocent in het prestigieuze Kandidatenprogramma van de Algemene Bestuursdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ook internationaal navolging kreeg. In dit programma stond het door hem ontworpen Double Healix model centraal. Ook geeft hij geregeld les aan leiders van andere ministeries en overheidsorganen. Manfred werd via het European Institute for Public Administration door de Chinese overheid geselecteerd om leiderschap te onderwijzen aan het nationale opleidingsinstituut in Tsingtao.

Manfred van Doorn startte zijn loopbaan als psycholoog-psychotherapeut. Hij gebruikt zijn grote ervaring, mensenkennis en humor om leiders in het centrum van hun kracht en talenten te helpen komen. Hij staat bekend om zijn voorliefde voor en kennis van films, die hij veelvuldig gebruikt ter ondersteuning van leiderschapsontwikkeling. Het door hem ontwikkelde Double Healix model voor Leiderschap wordt geregeld aangewend bij het ontwerpen van MD-programma’s. Dit is te danken aan de veelomvattendheid van het model en in het bijzonder aan de narratieve structuur van het model, de levendige voorbeelden uit films en documentaires en de aandacht voor paradoxen, veelzijdig leiderschap en diversiteit.

Manfred werkt met een internationaal team aan het ontwikkelen van MovieLearning. Dit is een grootschalige community-based online leeromgeving op basis van filmbeelden en verhalen aan de hand van het Double Healix model. MovieLearning wordt ingezet ten behoeve van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, maar ook voor opvoeding, pedagogie en de transitie naar een duurzame samenleving.

Een ander speerpunt van zijn activiteiten is het wereldwijd uitrollen van de Double Healix Academy.

Boeken van Manfred’s hand zijn:

– Flitsen van het Sublieme (2000)
– Het Wiel Opnieuw Uitvinden. Cycli en Niveaus van Leiderschap (2009, 2012)
– This is the And. De Toekomst voor Beginners (ism Victor van Doorn; 2012)
– Zin in Opvoeden. Behoeften, Deugden, Duurzaamheid (ism Brechje de Koning; 2013)
– Loopbaanladders en Wereldbanen (ism Caroline Wiedenhof; 2014)
– Stuur Zelf je Team (ism Rozemarijn Dols; 2018)
– Team Transformatie in Twaalf Stappen (i.s.m. team Double Healix, 2023)
– Breng je Team in Kaart (i.s.m. team Double Healix; 2023)

Manfred heeft in de afgelopen jaren gewerkt voor:

Bedrijfsleven: Pon Holdings, SHV, KPN, Vodafone Ziggo, Transavia, InterXion, Intertrust, Hay Group, InterFood, RABO bank, ABN Amro bank, Guidion Computer-ondersteuning, Nuon, Alliander, Eneco, Essent, Stedin, Landal GreenParks, The Executive Network, Centrale Ondernemingsraad Achmea, Nederlandse Spoorwegen, The European Executive Development Network (EMEN), PostNL, NS, Atradius, ING, Triodos, Redevco, Esprit, Unilever, IBM, Ahold, Clondalkin, Océ, Stork, Metro Group, PriceWaterhouseCoopers, DLA Piper, Allen & Overy

Rijk, provincies, gemeenten: Algemene Bestuursdienst van het Rijk, Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Defensie, Politie Academie, RIVM, Gemeente Amsterdam, Rotterdam, Zutphen, Noordwijk en Krimpenerwaard.

In het buitenland trainde hij bestuurders in Engeland, Ierland, België, Duitsland, Polen, Canada en de Verenigde Staten, maar ook voor de topambtenaren van China, Zuid-Afrika en Kazachstan. Op dit moment begeleidt hij trainers die Double Healix onderwijzen in Curaçao.

Onderwijs, zorg, jeugdzorg: Erasmus Universiteit, Verick Business School, Hogeschool van Amsterdam (Jeugdzorg), Vrije Hogeschool, Vrije School beweging, Raphaël Stichting, Stichting CINOP, Evean, Spirit Jeugdzorg, Jeugdzorg Dordrecht, Vita, Two2Tango, Netwerk Effectief Jeugdstelsel Amsterdam (NEJA).

Organisatieontwikkelings- en Trainingsbureaus: IMEC, Circle Radius, Boertien, Ormit, Van Harte Lingsma.

Andere instellingen: Stichting Grondbeheer, Demeter, Moroccan Dutch Leadership Institute, Knowmads, The MMS Institute for Coaching & Training, Nobco, MD tijdschrift voor talent en management-ontwikkeling, Duurzame Energie Ramplaan.