Incompany training Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie

Teams en organisaties functioneren beter als ze een cultuur hebben die ruimte biedt voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Maar wat houdt dat precies in: diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie? En hoe dwingend moet je daar aan werken? De invulling van deze begrippen is constant in beweging. Daarom begeleiden wij teams en organisaties om het goede gesprek te voeren over dit complexe onderwerp.

Het goede gesprek

Een gesprek over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie begint al bij de vraag: Wat is het goede gesprek? Hoe zorg je ervoor dat de onderlinge verbinding toeneemt als je met elkaar de dialoog aangaat over zo’n persoonlijk en complex onderwerp? Hoe creëer je een sfeer van vertrouwen? Hoe bereik je dat collega’s zich veilig genoeg voelen om meer van hun persoonlijke ervaring te delen dan tijdens normale werkdagen? En hoe houd je ‘de boel bij elkaar’ in de aanwezigheid van tegengestelde meningen en belangen?

Wij zijn erin gespecialiseerd om erkenning te geven aan zowel de persoonlijke verschillen áls aan de universele verbindende menselijke eigenschappen. Dit doen we door de principes van het Double Healix model te gebruiken. Deze principes beschrijven universele spanningsvelden (Double) die in elk mens en elke groep mensen zichtbaar zijn, en die paradoxale verzoeningen kennen (Healix). De eerste paradoxale verzoening kennen we allemaal: We zijn allemaal uniek.

We vertalen de specifieke onderwerpen die in jullie team en organisatie spelen naar deze universele spanningsvelden, en helpen zo waarden en normen te bevorderen die in jullie cultuur passen en bijdragen aan verbinding.

De kracht van MovieLearning

Om het gesprek te faciliteren gebruiken we zorgvuldig gekozen filmfragmenten. Filmfragmenten over zichtbare en onzichtbare verschillen en overeenkomsten, over het innemen van standpunten of juist hoe het is om niet je standpunt uit te spreken. Voorafgaand aan een training stemmen we de filmfragmenten met jullie als opdrachtgever af zodat de thema’s die bij jullie team of organisatie leven aan bod komen.

Hieronder een voorbeeld van een filmfragment dat we gebruiken. We zien hoe Elton John aan de vooravond van zijn succes door een mede-muzikant wordt geconfronteerd met zijn homoseksualiteit. Zijn tekstschrijver Bernie Taupin is verbaasd, maar accepteert hem volledig. De situatie is even ongemakkelijk, maar komt uiteindelijk de openheid en verbinding in de samenwerking ten goede. De spanning wordt verwerkt met een grap, en Elton John heeft nog werk te doen om de vrouw met wie hij een relatie heeft zo min mogelijk te beschadigen.

Normbepaling

Elke groep mensen heeft eigen normen en waarden. Het expliciet maken van jullie normen en waarden vraagt inspanning, maar kan vaak wel leiden tot een betere samenwerking. We gaan aan de slag met aannames, onuitgesproken gevoelens, oud zeer, culturele achtergronden en grenzen aan de inclusie. We zijn daarbij zowel spiegelend, soms zelfs confronterend, maar respecteren ook wat de groep (nog) niet aankan.

Aandacht geven aan diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie leidt ertoe dat voorheen ongehoorde ervaringen worden gedeeld en meningen worden geventileerd. Het goede gesprek en de helende beelden zorgen ervoor dat het onderling begrip wordt vergroot. Dit leidt al snel tot een productievere werksfeer en een sterkere, meer inclusieve cultuur in je team en organisatie.

Nadere informatie

Voor wie is de training geschikt?
Opties voor workshops en trainingen
Wat is het programma?
Praktische informatie
Voor wie is de training geschikt?

Deze incompany training is geschikt voor alle teams en organisaties die met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie aan de slag willen. Ongeacht of je er nog aan moet beginnen, of er al mee bezig bent, ons programma is flexibel en past zich aan jullie situatie aan.

Opties voor workshops en trainingen

We kunnen een relatief luchtige workshop verzorgen, een intensief cultuurtraject, en alles ertussenin. Dit zijn de meest gevraagde opties:

Een dagdeel workshop (max 20 personen)

Bedoeld om mensen aan het denken te zetten en het gesprek over het onderwerp op een aangename manier op te starten. Dit doen we steeds aan de hand van filmfragmenten. De workshop is sterk interactief, iedereen wordt bij het gesprek betrokken en kan invulling geven aan het thema.

Een dagdeel inspirerende presentatie (50 – 200 personen)

Een interactieve presentatie aan de hand van inspirerende filmfragmenten. We gaan het gesprek aan met de zaal en bieden ruimte aan diversiteit in de groep. We bereiden dit samen met jullie als opdrachtgever voor.

Eén of meerdere dagen training (voor natuurlijke teams van max 15 personen)

Bijvoorbeeld: Drie dagen training verspreid over 3 à 4 maanden. We bereiden de inhoud met jullie als opdrachtgever voor. Samen kiezen we thema’s, bespreken we in hoeverre er ruimte is om daarvan af te wijken en maken we een planning. Een belangrijke doelstelling is om een veilige sfeer te creëren waardoor deelnemers zich vrij voelen om voorheen onuitgesproken meningen of gevoelens te delen. We gebruiken veel filmfragmenten, en indien gewenst leren we de deelnemers om zelf fragmenten te kiezen en te bespreken. Alle deelnemers krijgen een Double Healix teamrollenprofiel waarmee we de dynamiek van het team in kaart brengen. 

Een cultuurtraject (hele organisatie)

Dit is een samenstelling van bovenstaand, met als toevoeging dat we een custom MovieLearning leerplatform bouwen voor jullie organisatie. Op dit leerplatform komen alle relevante filmfragmenten te staan en kunnen de medewerkers zelf filmfragmenten toevoegen. Deze kunnen ze zelf gebruiken tijdens bijeenkomsten, intervisies, vergaderingen of presentaties.

Wat is het programma?

Onze workshops en trainingen zijn modulair en stemmen we samen met jullie als opdrachtgever af. Er zijn verschillende bouwstenen, die los van elkaar en in combinatie kunnen worden ingezet:

 • MovieLearning: we kijken samen filmfragmenten en bespreken die. We kijken naar de verschillende lagen die we in het fragment zien en vertalen deze naar jullie cultuur. 
 • Dialoogsessies, waarin we samen zoeken naar jullie (onderliggende) normen en waarden. We begeleiden het gesprek hierover in het licht van de door jullie gewenste richting. Hierbij zullen we steeds de spanningsvelden benoemen en waar mogelijk verzoeningen aanreiken.
 • Deelnemer-presentaties, waarin deelnemers zelf filmfragmenten kiezen en het gesprek erover begeleiden. Op deze manier kan de methodiek door jullie worden overgenomen om ook zonder onze aanwezigheid te worden gebruikt. 
 • Optioneel: Onboarding in jullie organisatie, zoals het verzorgen van een visie- of kick off- bijeenkomst. Hierin wordt bijvoorbeeld door de directie gereflecteerd op de huidige situatie en worden de wensen voor de toekomst besproken.
Praktische informatie

Locatie
Bij een workshop of training met minder dan 18 deelnemers, kan de bijeenkomst plaatsvinden in onze eigen trainingszaal, bij Double Healix in Haarlem.
Bij grotere bijeenkomsten wordt de locatie door jullie als opdrachtgever geregeld.

Prijzen
Deze zijn afhankelijk van jullie wensen, we zullen hiervoor een offerte opstellen.

Vragen en aanmeldingen
We horen graag wat jullie wensen zijn. Neem contact met ons op via het formulier onderaan deze webpagina, dan reageren we zo spoedig mogelijk.

Het Double Healix model

Het Double Healix model biedt een unieke en integrale visie op de ontwikkeling van persoonlijk-, team- en organisatieleiderschap. Hierbij is oog voor de maatschappelijke context en de transformatie waarin we ons zowel lokaal als wereldwijd bevinden.

MovieLearning

Tijdens deze dag wordt uitleg van theorie afgewisseld met het gezamenlijk ervaren en bespreken van illustratieve filmfragmenten, volgens onze MovieLearning methode. Je krijgt inzicht in de structuur en de variaties van het grote menselijke verhaal en via oefening leer je je eigen leven als mythisch verhaal te benaderen en vooruit te blikken op wat de toekomst nu van je – en van ons – vraagt.

Trainers

Referenties

Direct aanmelden of neem contact op

Wil je je aanmelden of heb je nog vragen? Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij spoedig contact met je op.

Zie hier de algemene voorwaarden van onze trainingen.

Sylvia

Je kunt ook even bellen: tel. 023-544 33 45

  Gerelateerde trainingen

  Courageous Women
  Praktische informatie: Voor wie?Wat kan ik van het seminar verwachten?Waar, wanneer en hoe laat vindt het seminar plaats?Wat is allemaal…
  Lees meer
  Menu