Leiderschap en Maatschappijvernieuwing

De huidige maatschappelijke veranderingen vragen om mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor een positieve toekomst. Jongeren met visie, moed en de wil om nieuwe gemeenschappen te bouwen.

We bevinden ons in een overgang van tijdperken waarin de oude wereldorde op haar einde loopt. Deze wereldorde was diep geworteld in een materialistisch, technocratisch en helaas dus relatief zielloos wereldbeeld. Produceren en consumeren leek daarbij onze hoogste prioriteit. Wat wij daardoor als westerse mens zijn gaan beschouwen als ‘deugdzaam en goed’, is momenteel ook de oorzaak van veel depressie en angst, zeker onder jongeren.

Wat zijn de contouren van een nieuwe samenleving?
Toch worden momenteel ook de contouren zichtbaar van een nieuwe samenleving, een wereld die nu in pijn wordt geboren. We hebben, individueel en collectief, de mogelijkheid om over te stappen naar een manier van leven die meer in harmonie is met onze geestelijke natuur.
We kunnen naar een wereld waarin we
– de nadruk leggen op gezond leven in harmonie met de leefomgeving,
– zinvol werk doen dat bijdraagt aan het grotere geheel,
– werken op basis van eerlijk, niet-inflatoir geld,
– geen schuld opbouwen, maar juist bijdragen aan de toekomst,
– letterlijk en figuurlijk sparen en lange termijn denken belonen
– als burgers stap voor stap meer verantwoordelijkheid leren dragen,
– innerlijk en uiterlijk overvloed ervaren omdat we matiging beheersen
– en waarin we spiritualiteit en moraliteit hervinden die vrij zijn van verstikkende dogmatiek.

Wat zijn hierbij de belangrijkste vragen?
Bij het voorbereiden van deze nieuwe wereld vol overvloed, zullen we onszelf oprecht kunnen afvragen:
Wat willen wij zien als ‘deugdzaam’ en ‘goed’?
– Wat voor verhaal willen we onszelf vertellen over onze diepste natuur?
– In wat voor wereld willen wij leven?
– En: Hoe kunnen we zo sterk mogelijk worden om de huidige transformatie niet alleen te doorstaan, maar er ook in te floreren en bij te dragen aan deze nieuwe wereld?
Kortom: we zullen dus allemaal, collectief en individueel, op zoek moeten naar het antwoord op de vraag ‘Wat is goed?’. Het is een vraag waar we allemaal het antwoord op weten èn dit telkens opnieuw moeten ontdekken.

Polarisatie en het verbindende midden
Gegeven de huidige maatschappelijke polarisatie zal het er op neer komen dat we vanuit zeer verschillende mensbeelden, soms naast elkaar, soms tegenover elkaar, soms met elkaar, gaan onderzoeken wat de beste manier is om te leven. In dat verband zie je nu een gevaarlijke, maar mogelijk ook creatieve spanning ontstaan, niet alleen meer tussen landen, maar ook binnen landen, over landen heen tussen netwerken en zelfs binnen onszelf als individu.

Er zijn nu: woke bolwerken op spanning met conservatieve communities, veganistische groepen op spanning met vleeseters, Klimaat-alarmisten en CO2 bestrijders op spanning met Klimaat- en CO2 geruststellers, stadsbewoners op spanning met landelijk wonende groepen, intellectuelen op spanning met ambachtslieden, centraal gerichte continenten op spanning met decentraal werkende netwerken, optimisten op spanning met pessimisten, gecentraliseerde AI tegenover gedecentraliseerde AI, etc.

We gaan de komende decennia uitvinden wat het beste werkt. We zullen centraliseren, decentraliseren en re-centraliseren. We zullen bouwen, vernietigen en weer opbouwen. En de grote vraag zal blijven: wat hebben we gemeenschappelijk? Waar zit de kracht die ons als mensheid bijeenhoudt? Wat is het verbindende midden? En zal het sterk genoeg kunnen zijn.

De huidige maatschappelijke veranderingen vragen om mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor een positieve toekomst. Mensen met visie, moed en de wil om nieuwe gemeenschappen te bouwen. Empathie in Actie. We willen graag helpen en inspireren bij het individueel en collectief ontwikkelen van deze mindset.

Internationaal leiderschapstrainer en voormalig psychotherapeut Manfred van Doorn staat bekend om zijn scherpe analyses van wat er in de wereld aan de hand is. HIj is een bevlogen verteller en in staat im lonkende toekomstperspectieven te schetsen. Hij is een woordkunstenaar die met mildheid en humor zowel raak kan confronteren als liefdevol kan aanmoedigen en ondersteunen.

Wil je een presentatie of workshop van Manfred voor je organisatie of groep jonge (toekomstige) leiders die willen onderzoeken op welk gebied en op welke manier zij aan de slag kunnen? Neem dan contact op met Sylvia. Dan bespreken we samen jullie wensen en mogelijkheden.

Menu