Invloed, Macht en Leiderschap: Elon Musk

Elon Musk is een goed voorbeeld van iemand die verticale en horizontale communicaties, zoals weergegeven in het Double Healix Machtskruis, actief hanteert. Hij is bottom-up begonnen als ondernemer en is daarbij horizontale allianties aangegaan met concurrerende bedrijven als Mercedes of Panasonic. Op een gegeven moment is hij zo succesvol geworden dat hij top-down invloed kan uitoefenen. Het bijzondere is dat hij altijd dichtbij zijn eigen principes blijft. Hier spreekt hij het publiek in Dubai toe op de World Government Summit. Hij heeft zojuist uitgelegd dat hij altijd zijn eigen tweets doet en dat je authentiek moet zijn. Meteen voegt hij de daad bij het woord en brengt zijn ‘contrarian’ mening over het gevaar van een wereldregering.
We zien het Machtskruis toegepast op verschillende niveaus: procesmatig zien we zijn persoonlijke besluit om zijn mening te geven (verticaal bottom up) en de respectvolle gelijkwaardige manier waarop het dat doet. Met betrekking tot de inhoud spiegelt hij hoe een top-down wereldregering het gevaar van een monocultuur in zich draagt en daarmee precies in gevaar brengt, wat het tracht te behouden. Hier zien we het Machtskruis op het hoogste niveau van samenwerking: verschillende culturen die ook moeten concurreren om de mensheid de meeste overlevingskans te bieden.
Geïnteresseerd in meer? Kom dan op 21 april naar de workshopdag Invloed, macht en leiderschap.

Als je na deze workshop deelneemt aan de 5-daagse cursus Upcycling van Leiderschap, ontvang je een aantrekkelijke korting.

Wellicht interessant?

Menu