Geen bureaucratie van het UWV voor het MKB

Net hoorde ik op BNR Nieuwsradio een interview met Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL). ONL spoort minister Koolmees aan om het UWV de aanvragen voor de nieuwe regeling van arbeidstijdverkorting niet bureaucratisch maar met vertrouwen te laten behandelen. Omdat het er zoveel zullen zijn dat het anders veel te lang gaat duren. Dus, zegt Biesheuvel: keur zoveel mogelijk goed, en doe de berekening achteraf.

Maar, voegt Biesheuvel eraan toe, en hier zit wat mij betreft het belangrijke punt, ‘Doe je huiswerk, zorg dat je alle papieren en getallen op orde hebt.’ Ik zou daaraan toevoegen: Zorg dat je het beter op orde hebt dan anders. Want we hebben in deze crisis ook meer vertrouwen nodig dan anders.

Waarom? Omdat dit als precedent gaat werken. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als we nu the speed of trust willen gebruiken, die voor al het MKB in het voordeel zal werken, is het handig als wij daar aan onze kant aan meewerken. We kunnen daar aan meewerken door betrouwbaar te zijn. Vertrouwenswaardig. En een goede manier om betrouwbaar te zijn is door onze zaakjes op orde te hebben zodat de andere partij, het UWV in dit geval, kan zien dat we de waarheid spreken.

Ook als het moeilijk is om te berekenen wat deze crisis met je werkproces en financiën doet: documenteer zoveel mogelijk, met zoveel mogelijk details. Zo kun je later je aanvraag goed onderbouwen en aantonen dat je er recht op hebt / had. Als we dit allemaal goed doen dan kan het UWV ons met iets meer vertrouwen behandelen. Als we het niet doen zal er in de toekomst juist minder vertrouwen zijn, meer bureaucratie, en dus een veel trager proces, met meer problemen voor bedrijven.

Als laatste de koppeling met ons eigen bedrijfsproces als Double Healix: Dit is een prachtig voorbeeld van een spanningsveld in het Double Healix model. Een dubbele waarheid die tegenstrijdig lijkt te zijn. Eén van onze spanningsvelden gaat over vertrouwen tegenover controle. Vertrouwen is chaotisch omdat je niet alle informatie gebruikt (of vereist) om een beslissing op te baseren. Maar het is wel snel. Controle gaat trager, omdat je alle informatie op orde wilt hebben. Zoals een bureaucratie. De paradox is dat vertrouwen vooral werkt bij mensen die betrouwbaar zijn.

Zorg dat je vertrouwen verdient door je zaken zo goed mogelijk op orde te houden en geen misbruik te maken van het vertrouwen dat we in deze crisistijd zo hard nodig hebben. Zo kunnen vertrouwen en controle samen gaan en bedrijven ook in de toekomst snel hulp ontvangen.

Wellicht interessant?

Menu