Sylvia Mastenbroek

Sylvia is van oorsprong klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker. Zij geeft samen met haar echtgenoot Manfred van Doorn leiding aan team en organisatie van de Double Healix Academy. Ze is verantwoordelijk voor alle producties en coördineert de trainingen en lezingen.  De kracht van Sylvia ligt zowel in de nuchtere onderzoekshouding en systematische manier van doorvragen als in haar passie voor het zichtbaar maken van levens van vrouwen.

Van huis uit heeft Sylvia van haar vader – journalist, communicatieadviseur en filosoof –  de liefde voor logisch denken en precies geformuleerde taal meegekregen. Via haar moeder – huisvrouw en met hart en ziel werkzaam in een antiekzaak – ontwaakte bij haar het belang van vrouwenemancipatie. Na haar studie klinische psychologie deed Sylvia wetenschappelijk onderzoek naar de problematiek van geweld tegen vrouwen in partnerrelaties en schreef ze onder andere het boek ‘De Illusie van Veiligheid’.  Sylvia gaf les over deze psychosociale problematiek in post-academische opleidingen en werkte als eerstelijns psycholoog.  Haar publicaties over man-vrouw verhoudingen zijn nog steeds van belang in de vrouwenhulpverlening. Toen ze het gevoel had dat haar werk met betrekking tot het probleem van thuisgeweld voldoende werd overgenomen door de nieuwe generatie, richtte ze samen met Manfred de Double Healix organisatie op. Haar speciale aandacht ging daarbij uit naar het  vinden van filmfragmenten over inspirerend vrouwelijk leiderschap. Film bestuderen was altijd een grote liefde van haar.  Manfred en zij gingen in hun kinderloze tijd vrijwel dagelijks naar de bioscoop en nu hun kinderen het huis uit zijn, zijn ze daar inmiddels weer vaak te vinden, nu  in hun eigen ‘bioscoop’. Aanvankelijk was het een hele uitdaging om in films krachtige voorbeelden van vrouwelijk leiderschap te vinden: deze waren meestal ofwel afwezig in films, ofwel ze gaven een zeer eenzijdig beeld. Het is voor haar een grote vreugde dat er inmiddels steeds vaker krachtige vrouwelijke rollen worden gespeeld en dat er steeds meer vrouwelijke regisseurs zijn die een diversiteit aan vrouwenbeelden tonen. In de Double Healix producten is dan ook een evenwichtige presentatie van mannelijke en vrouwelijke leiders te zien, liefst vanuit verschillende culturen. Toch behoeven beelden van vrouwelijk leiderschap nog steeds extra aandacht, vandaar dat ze ook specifieke online cursussen maakt met alleen vrouwen in – al dan niet formele – leiderschapsposities. In haar werk legt Sylvia ook steeds het verband tussen ouderschap en team- of organisatieleiderschap.
Verder begeleidde Sylvia tientallen jaren ‘Brongroepen’ voor leidinggevende vrouwen waarbij ze gebruik maakte van verschillende vormen van (bewegings)meditatie, visualisatie, boogschieten en dans-van-binnenuit.

Menu