Upcycling van Leiderschap


2019 is VOLGEBOEKT
Volgende training vanaf januari 2020, 6 losse dagen.
Door Manfred van Doorn.

upcycling-juni

Wil je als leider, manager, trainer, learning developer, organisatieadviseur of speechschrijver inspiratie opdoen, je vaardigheden en visie verder ontwikkelen, en je mensenkennis verdiepen? Heb je behoefte aan een degelijk en alomvattend overzicht van leiderschapsniveaus zodat je ontwikkeling kunt faciliteren, bij anderen en bij jezelf? Wil je een stap vooruit zetten in ruimer kijken, denken en doen? Wil je ideeën voor duurzaamheid en de ecologie van betekenis? En wil je leren aan de hand van MovieLearning, met prachtige filmbeelden?

Deze 6-daagse Double Healix leiderschapstraining is dan echt iets voor jou! Upcycling van Leiderschap biedt zowel handreikingen voor je persoonlijke ontwikkeling als een methode om een samenhangende visie te ontwikkelen.

“Verplichte kost voor elke zichzelf serieus nemende leider. En natuurlijk ook voor leiders die zichzelf niet zo serieus nemen…”
– Eric Verwaal, Algemeen Secretaris van Z.M. de Koning en H.M. de Koningin

UPCYCLING
Er voltrekken zich grote veranderingen in de maatschappij. We bevinden ons in een tijdperk waarin we de overgang maken naar een duurzame samenleving. Er zijn mondiale samenhangen met lokale uitdagingen. Veel managers en leiders zijn vooral bezig met de huidige uitdagingen waar zij voor staan: bezuinigingen, taakstellingen, mensen ontslaan. Er is vaak gebrek aan strategische of politieke keuzes. Meer dan ooit is het nodig om deze uitdagingen in een groter verband te kunnen beschouwen en om een visie te hebben op de toekomst.

Zelfsturing, interactiviteit en betekenisvol werk/leven nemen een steeds grotere plaats in. Dit betekent dat organisatieverandering en leiderschapsontwikkeling niet langer meer topdown ontworpen kunnen worden, maar veel meer worden opgebouwd vanuit een gemeenschap van betrokkenen. Hoe kun je binnen deze context leiderschap en organisatieontwikkeling vormgeven? De snelheid en complexiteit van ontwikkelingen nemen sterk toe. Onze samenleving zal nog meer gericht raken op cycliciteit en het naar een hoger niveau van gebruikswaarde en betekenis brengen van diensten, ofwel: het proces van upcycling. Dit schept nieuwe uitdagingen voor leiders, trainers e.a.

Het proces van upcycling is de kern van het zogenaamde Double Healix model dat de basis van deze leiderschapstraining vormt. Het model biedt een meta-kader, een overkoepelend mensbeeld waarin verschillende leiderschapstheorieën en leiderschapsstijlen zich goed kunnen herkennen. Het is een ontwikkelingsmodel waarin je jezelf en anderen kunt plaatsen, en waarin je per niveau de bijbehorende groeimogelijkheden, valkuilen, paradoxen en dilemma’s ziet. De training zal bestaan uit het behandelen en ervaarbaar maken van zogenaamde upcycling ladders: transformaties van waarden naar steeds hogere niveaus van complexiteit en omvattendheid. Op die manier krijgen deelnemers een ervaring van hoe ze hun eigen thema’s kunnen verheffen, en hoe ze competenties van hun medewerkers en collega’s naar een hoger niveau van effectiviteit en omvattendheid kunnen helpen tillen.

Ik heb de Upcycling training doorlopen en kijk daar met grote dankbaarheid op terug. Inspirerende, leerzame en ogen-openende dagen weg van de hectiek van de dag, onder bezielende begeleiding. Bijna iedere dag komt er wel een situatie voorbij die ik nu anders interpreteer. Wat mij betreft verplichte kost voor iedere leider(-in-spe)!
– Erik Vermeer, Chief Technology Officer bij GeriMedica

METHODE
Het uitgangspunt is dat leren vooral vanuit plezier en inspiratie plaatsvindt. De MovieLearning methode die we in Upcycling van Leiderschap hanteren is sterk gericht op de beleving door middel van het gebruik van filmbeelden. Het is een training waarin je een groot aantal van de beste en meest inspirerende leiderschapsscènes uit topfilms en documentaires te zien krijgt. Een training waarin je je spelenderwijs de belangrijkste theoretische concepten en praktische werkingen van leiderschap en visieontwikkeling eigen maakt. Aanvullend hierop werk je samen met anderen aan effectieve oefeningen die de theorie koppelen aan de dagelijkse praktijk ter verbetering van ieder’s leiderschaps- of trainersvaardigheden.

De filmvoorbeelden van menselijke ontwikkeling en krachtig leiderschap worden in een narratieve samenhang behandeld. Het begint met de verhaalstructuur van de mythische Reis van de Held en toont vervolgens hoe elke fase in deze reis zich op steeds hogere niveaus van menselijke ontwikkeling manifesteert. Op die manier wordt ervaarbaar en inzichtelijk:
• hoe de leiderschapscyclus een kenmerkende opeenvolging heeft van fasen en wisselende contexten,
• hoe wereldwijd onze ontwikkeling te begrijpen valt vanuit een aantal narratief samenhangende wetmatigheden en symbolen,
• hoe we op basis van deze verhaalstructuur ook vooruit kunnen kijken en handvatten kunnen vinden voor de urgente uitdagingen van deze tijd,
• hoe de visie voor de toekomst verborgen zit in wat we al vanaf het prilste begin als ‘geheime wil’ in ons dragen
• hoe deze ‘geheime wil‘ leiders drijft en hoe we beter in contact kunnen komen met deze bijzondere kracht die ons vanuit de toekomst tegemoet lijkt te komen.

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De Double Healix is een zeer effectieve, innovatieve en onderhoudende manier om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, waarbij je aan de hand van herkenbare filmbeelden direct kunt reflecteren op je eigen gedrag. De aanpak van Manfred van Doorn en zijn collega’s sluit bovendien aan bij de veranderde tijdgeest en de manier waarop leiders tegenwoordig leren en informatie absorberen. Ik ken geen effectievere manier!”
– Erik van ’t Hof, als Lid Raad van Bestuur Pon Holding

 


“Upcycling heeft mij een verdieping gegeven van het zicht op mijzelf en mijn leiderschap in relatie tot de gebeurtenissen in de wereld. De combinatie van de intieme sfeer van de Plannensmederij, de diversiteit van de deelnemers, de ongelofelijk raak gekozen filmfragmenten en de inspirerende en scherpe analyses van de begeleiders zorgden ervoor dat ik elke keer weer volledig gevoed huiswaarts vertrok.
Manfred zet zijn onuitputtelijke kennis en ervaring op het gebied van de interactie van menselijk denken, voelen en  handelen in bij het bekijken van de filmfragmenten, om samen met de deelnemers tot nieuwe inzichten te komen. Het is een proces dat gebaseerd is op het uiterst goed uitgewerkte Double Healix model. De training is toekomstgericht, hoopgevend en versterkend. Wat je achtergrond ook is, als je je leiderschapskills op een zeer eigen, actuele en duurzame manier wilt upgraden, is dit je kans.”
– Dr. Marjolein Doesburg-van Kleffens, laboratorium specialist en medisch manager

WAT DEZE OPLEIDING BIEDT
• MovieLearning: veel inspirerende leiderschapsvoorbeelden waarmee je je repertoire als leider, trainer etc kunt uitbreiden;
• inzicht in niveaus van leiderschap en de verschillende vaardigheden die erbij horen;
• besef van welke situaties welk soort leiderschap vragen;
• verdiepte kennis van en inzicht in theorie en praktijk van leiderschap aan de hand van een narratief samenhangend model, en dwarsverbindingen met andere leiderschapsmodellen;
• grotere mensenkennis, toegenomen emotionele en spirituele intelligentie;
• toegenomen vermogen om gebeurtenissen in een groter perspectief te plaatsen;
* versterkt duurzaam strategisch en visionair denken;
* verbeterd vermogen om toekomstscenario’s te ontwerpen en deze om te zetten in aansprekende verhalen;
• inzicht in creatieve spanningsvelden en paradoxen;
* in de opleiding maken we gebruik van het boek Het Wiel Opnieuw Uitvinden waarin stap voor stap het Double Healix model voor leiderschap wordt behandeld; elke deelnemer aan de opleiding ontvangt dit boek.

Alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Een zeer goed uitgedacht model, complex en toch handzaam, een onuitputtelijke bron aan filmfragmenten en de bezielende begeleiding van Manfred cs, maakte deze opleiding voor mij zeer waardevol. Mooie interactie, emotie, verbazing, ontkenning, en een warm gevoel, hebben dit opgeleverd. Naast dat het me als manager beter heeft gemaakt, leverde het me ook inzichten op in de opvoeding van mijn dochtertje. Dat was een onverwachte bonus. Voor iedereen die zichzelf als mens wil verrijken, maar op een andere manier dan gangbaar is, is deze opleiding een absolute aanrader!”
– Martin Hendriks, Clustermanager Stichting Volckaert

 Hierboven een video-getuigenis van Mattijs ten Brink, CEO van Transavia

 

ALGEMENE INFORMATIE OVER UPCYCLING VAN LEIDERSCHAP:

VOOR WIE
De Double Healix training is bedoeld voor: leidinggevenden, (interim)managers, organisatieadviseurs, learning developers, organisation development professionals, hr-managers en -directeuren, trainers, coaches en opleiders, scenario- en speechschrijvers.
Richtlijn denkniveau: HBO+

TRAINERS
Manfred van Doorn (eventueel ism een gecertificeerde Double Healix trainer)

LOCATIE
De Plannensmederij Haarlem
Hospeslaan 64
2015 GL Haarlem

DATA
De trainingen in 2019 zijn volgeboekt.
De eerste training Upcycling van Leiderschap in 2020 start in januari. De data worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Wil je ons alvast laten weten dat je geïnteresseerd bent? Mail dan naar sylvia@doublehealix.com

TIJDEN
Poort open: vanaf 9.00 uur
Aanvang programma: 9.30 uur
Lunchpauze: 13.00 – 14.00 uur
Einde programma: 17.00 uur

PRIJZEN
€ 2575,00 per persoon (dit bedrag is BTW-vrijgesteld, Double Healix is CRKBO-geregistreerd).
Bij meerdere personen uit één organisatie is korting mogelijk. Ook voor Young Leaders reserveren we altijd enkele plaatsen met korting in het geval dit bedrag hun budget overschrijdt. Neem hiervoor contact op met sylvia@doublehealix.com
Het cursusgeld dient ruim voor de start van de training te zijn overgemaakt, je  ontvangt hiervoor een digitale factuur. De bijeenkomsten kunnen niet los van elkaar worden gevolgd.
Het deelnamebedrag is inclusief:
a. Koffie, thee, sap, lekkers en fruit. De lunches zijn niet inbegrepen in de prijs. Er zijn verschillende goede lunchgelegenheden in de buurt. Je kunt je lunch natuurlijk ook meenemen en hier nuttigen.
b. Cursusmateriaal waaronder vier boeken:
– ‘Het wiel opnieuw uitvinden’ 2012 editie (Manfred van Doorn)
– E-book ‘This is the and’ (Manfred van Doorn & Victor van Doorn)
– ‘Loopbaanladders en wereldbanen’ (Caroline Wiedenhof & Manfred van Doorn)
– ‘Stuur zelf je team’ (Manfred van Doorn & Rozemarijn Dols, 2018)

VOORBEREIDINGSTIJD
We raden aan 3 à 4 uur per trainingsdag te reserveren voor het voorbereiden.

AANMELDING
Je kunt je aanmelden bij Sylvia Mastenbroek: sylvia@doublehealix.com of bel 023-5443345.
De gegevens die we daarbij graag per e-mail van je ontvangen zijn:
– je naam
– je functie of werkzaamheden
– je telefoonnummer (liefst je mobiele nummer)
– de gegevens die op de factuur moeten worden vermeld en het e-mailadres waar de factuur naar toegestuurd kan worden (we sturen geen facturen over de post)
– via welke route je informatie over deze training hebt ontvangen.

Kijk hier voor de Voorwaarden bij onze trainingen: VOORWAARDEN BIJ DOUBLE HEALIX TRAININGEN EN OPLEIDINGEN


Nog enkele deelnemers van voorgaande Upcycling-trainingen aan het woord:

“Manfred liet mij een geheel nieuwe manier zien om een theorie in beeld te brengen (letterlijk!). Waardoor deze beter blijft hangen en ik het ook beter onder woorden kan brengen voor anderen. De bijeenkomsten waren intensief, interessant en inspirerend. Ik heb enorm genoten.”
– Esther Schrier, Griffier Gemeente Nederweert

Ik kan Upcycling van Leiderschap aan iedereen die zoekt naar persoonlijke ontwikkeling en verdieping van zijn/haar kennis en vaardigheden op gebied van leiderschap alleen maar aanbevelen. Ik heb enorm veel over mezelf en over interpersoonlijke dynamieken geleerd. De analyses van de filmfragmenten waren haarscherp, vaak tot tranen toe ontroerend, soms confronterend en altijd inzicht verschaffend. Ik heb in het verleden al menig training en opleiding op dit onderwerp mogen volgen, maar bij Double Healix was het alsof er iedere dag een paar sluiers werden opgelicht op het thema van effectiviteit in persoonlijk leiderschap. De dagen voelden als een mentale douche. Opgefrist en geladen met nieuwe inzichten die ik in mijn praktijk heb kunnen toepassen. Tijdens de laatste dag hebben we als groep spontaan en unaniem besloten om een vervolgdag te organiseren. Als het aan mij ligt zouden we ieder kwartaal een terugkomdag organiseren.”
– Hans Spitsbaard, Managing Partner Hillfive

“Deze opleiding en de verdiepingsopleiding hebben mij als onderzoeker van drijfveren en waarden geholpen om niet alleen die waarden nog scherper in kaart te brengen maar ook het verander-potentieel nog veel meer te benutten en mensen daar ook bij te helpen.”
– Martijn Lampert, Directeur Onderzoek Motivaction

“De Double Healix aanpak door Manfred van Doorn is ongelooflijk prikkelend en praktisch, direct en vernieuwend.”
– 
Wouter Kolk, CEO Albert Heijn

“De opleiding heb ik als enorm waardevol ervaren. De manier waarop de dagen zijn vormgegeven, getuigt van groot leiderschap van Manfred en Sylvia. Zeer persoonlijk en vanuit eigen kracht. Jullie hebben mij voorgeleefd wat het betekent leiderschap te tonen. De verzorging en hartelijkheid kan alleen daar bestaan waar mensen echt weten waar het om draait. Het hebben van een visie, moreel kompas, jezelf zien in relatie tot anderen is voor mij de kern van leiderschap. Hoe Manfred mij geholpen heeft om hier weer stappen in te maken is bijzonder. Er zijn weinig mensen die mij zo positief raken en mij daardoor in beweging brengen. De beelden, de verhalen, het was een genot……Hartelijk dank daarvoor.”
– Jolande Bisschop, trainer en begeleider op het gebied van opvoeding en onderwijs

VERVOLGOPLEIDINGEN
– Ben je geïnteresseerd om je na de training Upcycling van Leiderschap verder te verdiepen in het Double Healix gedachtegoed en de MovieLearning methode? En wil je je persoonlijke en professionele leiderschap verder ontwikkelen? Volg dan ook de training Integrative Development. Kijk hier voor meer informatie.
– Wil je graag Double Healix trainer worden? Lees dan hier verder over de opleiding Double Healix Train-de-Trainer (certificeringstraject). Toegang tot deze training is uitsluitend mogelijk als je Upcycling van Leiderschap en Integrative Development hebt gevolgd (of vergelijkbare opleidingen) en een toegangsakkoord hebt van de trainers.

Nog enkele video-getuigenissen:

Back to Top