Double Healix Train-de-trainer


Vanaf april 2020 start een nieuwe opleiding, data volgen binnenkort.

Door Manfred van Doorn, Marcel Karreman e.a. docent(en).

Deze opleiding is een train-de-trainer die tevens de mogelijkheid biedt om te worden opgeleid tot Certified Double Healix Trainer, Coach en/of Organisatieadviseur. De opleiding richt zich op deelnemers die hun trainers- en coachvaardigheden verder willen ontwikkelen aan de hand van het Double Healix model en het gebruik van filmfragmenten volgens de MovieLearning methode. Daarnaast leer je vanuit eigen inspiratie en enthousiasme de narratieve benadering van het Double Healix gedachtegoed over te brengen op anderen.

Er gaat een selectieprocedure aan deze training vooraf, met de richtlijn:
De opleiding kan worden gevolgd nadat de training Upcycling van Leiderschap of de opleiding Integrative Development is afgerond (of vergelijkbare opleidingen) en een positief beoordeelde intake heeft plaatsgevonden met een van de trainers. Richtlijn is niveau HBO+ en minimaal vijf jaar werkervaring als trainer en/of coach en/of consultant.

Tijdens de opleiding wordt er gewerkt aan de hand van een certificeringsdocument. Je ontwikkelt een verdiepte kennis over het model, tot het niveau dat je er goed mee kunt werken en het kunt overdragen op anderen. Je kunt verworven kennis met betrekking tot theorieën over leiderschap, teamontwikkeling, organisatie- en cultuurverandering,  duurzaamheid en interactie in de praktijk toepasbaar maken. Je ontwikkelt onderwijs- en presentatievaardigheden op het niveau van meesterschap. Je leert draaiboeken met het Double Healix model te maken. Het model versterkt je in je coachingsvaardigheden.

“Het Double Healix Certificeringstraject biedt je veel handreikingen bij het doorleven en toepassen van het Double Healix model. Het model geeft diepgaand inzicht in fasen, rollen en spanningsvelden bij veranderprocessen. Hierdoor leer je als begeleider van leiderschap-, team- en organisatieontwikkelingsprocessen goed te anticiperen op wat komen gaat en hoe je daar je rol op kunt aanpassen. Het verrijkt ook je vakgebied door het gebruik van aansprekend beeldmateriaal dat kan dienen als een verhelderende spiegel bij leertrajecten. Daarnaast krijg je tijdens het certificeringstraject persoonlijke, scherpe en fijnmazige feedback van toegewijde vakgenoten. Uiterst leerzaam en inspirerend; een bron waar elke trainer of coach zich aan zou moeten laven!”
– Rozemarijn Dols, trainer en organisatieadviseur, auteur

Door kennis en oefening word je nog beter in het hanteren van complexe groepsdynamische processen. Je bent door de opleiding vaardig in het inzetten van actieve (Double Healix) werkvormen. Je leert effectief inhoudelijk en technisch gebruik te maken van filmkennis, filmfragmenten en MovieLearning.

Mocht je zelf betaalde Double Healix trainingen of lezingen willen geven, dan zijn nadere afspraken met Double Healix nodig. Het predikaat ‘Certified Double Healix professional’ is mede bedoeld als kwaliteitsaanduiding naar je klanten.

Programma
Tijdens de opleiding werken we aan de hand van het certificeringsdocument en je persoonlijk portfolio aan:

  1. verdieping kennis van het model opdat je het kunt overdragen aan anderen;
  2. het toepasbaar maken van kennis met betrekking tot theorieën over leiderschap, teamontwikkeling, organisatie- en cultuurverandering, maatschappelijke vernieuwing en interactie;
  3. verdere docent- en presentatievaardigheden;
  4. het vervaardigen van opleidingstrajecten en draaiboeken met het Double Healix model;
  5. individueel coachen met het Double Healix model;
  6. het (nog beter) hanteren van complexe groepsdynamische processen;
  7. het inzetten van actieve (Double Healix) werkvormen;
  8. het effectief inhoudelijk en technisch gebruik maken van filmkennis, filmfragmenten en MovieLearning.

“Dagelijks maak ik gebruik van de kracht van het Double Healix model. De hantering van de polariteiten maakt dat ik alles kan benaderen met een glimlach; goed en fout vervaagt en leidt tot een voedingsbodem van en voor verzoening van de polariteiten. Het kunnen initiëren en beleven van de paradoxen leidt tot een diepe sereniteit over de ‘dingen die er zijn en die er mogen zijn’. (…) Als leider wil ik de wereld verrijken met inzicht, zingeving, verdieping van gevoelens en het aanspreken van de wil om als mens zelfbewust én gemeenschapsbewust in het leven te staan en daarbij zelfsturend op te treden. We kunnen hierin alleen geloofwaardig zijn als we dit ook bij onszelf bewerkstelligen. Mijn modelrol is daarom van essentieel belang. Het Double Healix model en het netwerk er omheen helpen mij om mezelf te duiden. Het Double Healix model geeft me richtlijnen die helpen bovenstaande ambitie in de praktijk ‘te leven’.”
– Cees Scheurwater, organisatieadviseur, COO Dutch Quality Group

Structuur van de opleiding:
– Circa veertien losse lesdagen (9:30 – 17:00 uur); het aantal dagen is nog niet definitief bepaald
– Minimaal tien intervisiebijeenkomsten;
– Samen met een buddy aan je portfolio werken;
– Registratie van eigen Double Healix werk in de praktijk t.b.v. portfolio/certificering.

Structuur van een lesdag:
– Enkele korte presentaties door een opleider (inhoudelijk en over resultaatverwachtingen) met betrekking tot de acht bovenstaande punten.
– Verdiepende interactieve presentatie van 1 of 2 deelnemers  aan de hand van het Double Healix model en de MovieLearning methode.
– Actieve werkvormen met deelnemers als begeleider en protagonisten.
– Feedback vanuit begeleiding en groep.
– Bespreking voortgang intervisies.
– Certificeringspresentaties.

Intervisie:
Tijdens intervisies brengen de deelnemers onderling casuïstiek in met betrekking tot certificeringthema’s.

“De certificeringsbijeenkomsten zijn zeer inspirerend, aanscherpend, uitdagend, mij omhoog tillend.”
– Iris Deuss, systeemtherapeut bij Juvent, trainer, coach

PRAKTISCHE GEGEVENS:

Voor wie:
Ervaren trainers, coaches, organisatieadviseurs en coachend-leidinggevenden.

Docenten:
Manfred van Doorn en Marcel Karreman (leermanager), zowel tezamen als  afwisselend.

“Ik beschouw Manfred als belangrijke mentor. Het leren omgaan met paradoxen, het hebben van een wereldse blik, het gebruiken van mijn schaduwen heb ik misschien wel het meest bij hem en Double Healix geleerd. En last but not least het werken met verhalen en film in mijn werk als coach en trainer. Zo geef ik verdieping en betekenis door aan groepen en individuen. Dankbaar werk!” 
– Robbert Braak, coach, trainer bij InterCoach Overheid

Toelatingseisen nog even op een rij:
– Circa vijf jaar werkervaring als trainer, coach, organisatieadviseur of coachend-leidinggevende;
– Afgeronde deelname aan de training Upcycling van Leiderschap of de opleiding Double Healix Integrative Development (of vergelijkbare opleidingen met betrekking tot kennis over en ervaring met het Double Healix model);
– Intake met een van de trainers en een akkoord op deelname.
– Denkniveau HBO+

Duur:
1 jaar (met uitloopmogelijkheid tot maximaal 2 jaar voor het behalen van de certificering).

Let op dit zijn de resterende data van de huidige opleiding:
– zaterdag 29 juni 2019
Reservedatum zaterdag 28 september 2019

Tijdsinvestering:
Per lesdag circa 1 dag voorbereidingstijd, voor het maken van  huiswerk-opdrachten en het portfolio, en het deelnemen aan intervisiebijeenkomsten. Houd rekening met twee extra dagen voorbereidingstijd tegen het einde van de opleiding.
Mocht je in het jaar van de certificeringsopleiding niet slagen als Certified Double Healix professional, dan kun je – na akkoord van de docenten – doorstromen naar een volgende certificeringsgroep (of – bij voldoende deelnemers – doorgaan binnen deze certificeringsgroep tot maximaal nog een jaar).

Opleidingsmaterialen/media:
– Boek ‘Het Wiel opnieuw uitvinden’ 2012 editie (Manfred van Doorn)
– E-book 
‘This is the And’ (Manfred van Doorn & Victor van Doorn)
– Boek ‘Zin in Opvoeden’ (Manfred van Doorn & Bregje de Koning)
– Boek ‘Loopbaanladders & Wereldbanen’ (Caroline Wiedenhof & Manfred van Doorn)
– Boek ‘Stuur Zelf je Team’ (Manfred van Doorn & Rozemarijn Dols)
– Toegang online leeromgeving MovieLearning (gedurende de opleiding)
Bij de opleidingsmaterialen hoort nadrukkelijk niet de database van Double Healix met filmclips.
– Voor degenen die willen certificeren: het certificeringsdocument, op te vragen bij sylvia@doublehealix.com . Het document is momenteel in bewerking.
Deelnemers dienen zelf te beschikken over een laptop en deze steeds mee te nemen naar de trainingsdagen. Voor de huiswerkopdrachten dienen deelnemers toegang te hebben tot een goede internetverbinding.

Certificering
In het certificeringsdocument is aangegeven wat de vereisten zijn voor certificering. Het examen bestaat uit het hele certificeringstraject dat wordt afgesloten met een presentatie van een Double Healix training (of andere vorm van onderwijs), met zelf gezochte filmfragmenten en eigen werkvormen, inclusief draaiboek. Verder wordt een beoordeling gemaakt van het portfolio. De docenten Manfred van Doorn en Marcel Karreman zijn de beoordelaars.

Kosten van de certificeringsopleiding
€ 250 per persoon per trainingsdag*. De prijs van de opleiding is met opzet laag gehouden omdat de deelnemer in ruil naast deze financiële bijdrage een duidelijk omschreven bijdrage dient te leveren aan de ontwikkeling van het Double Healix pakket (werkvormen, MovieLearning, ontwerp trainingen, 1 of 2 trainingen als co-trainer verzorgen of online course ontwikkelen, etc.). Deze bijdrage wordt gaandeweg het traject met de deelnemer overlegd en afgesproken.
Bovenstaande bedrag is BTW-vrijgesteld (Double Healix is CRKBO-geregistreerd). Het bedrag is inclusief thee, koffie, sap en kleine versnaperingen, het bedrag is exclusief lunch (in de buurt van ons bedrijf bevinden zich verschillende lunchrooms, je kunt natuurlijk ook je eigen lunch meenemen en hier nuttigen). De boeken zijn niet inbegrepen in de prijs van de training.

Informatie en aanmelding
Als je nog vragen hebt of als je je wilt aanmelden, neem dan contact op met Sylvia Mastenbroek: sylvia@doublehealix.com of bel 023-5443345.
Je ontvangt dan een inschrijfformulier waarin ook vragen zijn opgenomen over je motivatie om deze training te volgen. We nemen dan zsm contact met je op.

Kijk hier verder voor de Algemene Voorwaarden en de annuleringsregeling die van toepassing is: VOORWAARDEN BIJ DOUBLE HEALIX TRAININGEN EN OPLEIDINGEN_11-18

* Let op: bovenstaande informatie is nog onder voorbehoud!

Back to Top