Een model als een tuin

Door Caroline Wiedenhof

Ik ben behoorlijk leergierig en daarom heb ik in de loop der jaren heel wat psychologische en managementtheorieën en -modellen bestudeerd. Vaak geeft zo’n model inzicht en helderheid over een organisatie, een proces, een interactie of een situatie. Al die modellen heb ik in mijn rugzak gestopt, handig voor onderweg. Ik kan er altijd bij als ik ze nodig heb en grijp er regelmatig naar.
Het Double Healix model bleek van een andere orde. Hoe beter ik het leerde kennen, hoe meer ik de sensatie kreeg dat ik met rugzak en al een grote, prachtige tuin was binnengekomen. Een tuin om in te dwalen, te ervaren, rond te struinen, geheimen te ontdekken. Hoe dieper ik erin ga, hoe rijker mijn inzicht wordt over mezelf, de mensen om me heen, de wereld.
Af en toe haal ik nog steeds een ander model uit mijn rugzak, bekijk het opnieuw, geef het een plekje in de tuin en begrijp het nog beter. Ergens, aan de rand van een van de diepe vijvers in die tuin heb ik me trouwens ook leren overgeven aan het feit dat ik mezelf, de anderen en de wereld nooit ten volle zal bevatten. Net als Nijhoff schrijft in het gedicht Het kind en ik:
‘En telkens als ik even knikte dat ik het wist, liet hij het water beven, en het werd uitgewist’, hier prachtig op muziek gezet door Antoine Oomen:

 

 

Tot slot nog een beeld-en-muziekcadeautje om deze paradox van weten en niet-weten (of chaos en orde) te illustreren. Het is een animatie van een zgn. Mandelbrotverzameling die het binnengaan in een nog onbetreden, oneindige tuin voelbaar maakt (met dank aan YouTube kanaal Spaciane).

 

 

Enter the healix… welkom in het fascinerende landschap van menselijke ontwikkeling.

In de opleiding Double Healix Basics ontdek je steeds meer dimensies en nuances van het fascinerende landschap van menselijke ontwikkeling. Je werkt zowel individueel als in een groep, in een modulaire opzet, dus op eigen tempo.

Filed in: BlogMedia

Comments are closed.

Back to Top