Levensthema Het Verstrooide Manuscript


Als je geregeld naar films kijkt, naar muziek luistert of boeken leest, dan zul je patronen herkennen. Het zijn archetypische beelden of levensthema’s die altijd weer terugkomen in nieuwe variaties.

Een van die archetypische thema’s is het ‘vervliegende manuscript’. We zien het in films als Life According to Garp, Wonderboys, How to Make an American Quilt of Love Actually.

Het is het symbool van het verliezen van grip. Alles wat je met zoveel moeite hebt geproduceerd, verfijnd en geordend, zal ooit, op welke manier dan ook, vervliegen. Het Engels heeft er een term voor: being blown away. En een mooi nummer: Dust in the wind.
Kunst is een verdichting van het dagelijks leven. Patronen in de verhalende kunst wijzen de weg naar allerlei voorspelbare en toch altijd weer verrassende gebeurtenissen in ons leven. In onze relaties, op het werk en thuis.

Het maakt ons sterker en rijker om archetypische situaties te onderzoeken. Om er vrienden mee te worden, zodat we ze kunnen herkennen als ze zich aan ons voltrekken. Om te weten welke handelingsvariaties er dan mogelijk zijn. En een beetje om ze te kunnen voorspellen.

In de opleiding Double Healix Integrative Development maken we een reis door de belangrijkste archetypische thema’s, fasen en niveaus van de menselijke levensloop. Het gaat daarbij om herkenning en verdieping, zodat je goed bekend raakt met de universaliteit ervan. En zodat je, als je door een jou bekende fase gaat, je de ervaring kan begroeten als verrassend nieuw, alsof je een goede vriend opnieuw voor de eerste keer ontmoet. Hier kun je meer lezen over de opleiding.

 

Back to Top