Klopt het verhaal?

door Manfred van Doorn en Caroline Wiedenhof

Een goede leider is een goede verhalenverteller. Storytelling is niet voor niets zo populair binnen organisaties. Want verhalen – in de vorm van een lied, gedicht, beeld of film – zijn onvoorstelbaar krachtig. Voor wie iets goeds wil bereiken is het daarom verstandig om de belangrijkste structuren, motieven en wendingen van grote verhalen te bestuderen: verhalen die van belang zijn voor een cultuur, een land, een organisatie, een team, een mens. De vraag is vervolgens of je die verhalen kunt bijstellen aan de hand van een toekomstvisie. Of moet dat zelfs, is het een plicht?

In het artikel “Klopt je verhaal?’ vertellen Manfred van Doorn en Caroline Wiedenhof hoe de narratieve psychologie organisaties kan helpen om richting te geven aan hun verhaal. Het artikel is ook gepubliceerd in het Tijdschrift voor talent- en managementontwikkeling, jaargang 23, nr 2, zomer 2015. Je vindt het artikel hier: Klopt je verhaal?_md magazine_zomer 2015

Een voorbeeld. Tijdens de herdenkingsdienst van de slachtoffers van de terreuraanval in Charleston vertelde Barack Obama via het lied ‘Amazing Grace’een groot verhaal aan de wereld. Het gaat over verdriet, over zijn verbondenheid met de zwarte gemeenschap en zijn geloof in universele waarden als dankbaarheid en genade. En/of het vertelt een politiek verhaal: dat hier de president staat, die er nog steeds is en zich niet uit het veld laat slaan. Voor de laatste fase van zijn presidentschap kan Amazing Grace wel eens een tactische meesterzet blijken te zijn.

Een analyse op basis van het Double Healix model: Obama acteert hier op het machtskruis. Hij doet vanuit zijn diepste overtuiging (fase 11, wederopstanding) een oproep tot genade (fase 2, oproep) naar aanleiding van een toestand van onmacht (fase 8, omslag), waarmee hij zijn machtspositie verstevigt (fase 5, selectiedrempel). 

Tekening machtskruis-EN-voor website

 

Filed in: Blog

Comments are closed.

Back to Top