De crisis door met Frozen 2

Disney had aangekondigd dat ze, omdat mensen aan huis gekluisterd zijn, Frozen II vervroegd in hun streamingsdienst Disney+ beschikbaar zouden maken. Mijn vrouw had hem met onze dochter Maya al in de bioscoop gezien, maar ik nog niet. Zij waren erg enthousiast, dus gisteren mocht Maya wat langer opblijven en hebben we thuis ‘bioscoopje’ gespeeld.

Ik houd er altijd van als verhalen over ‘de elementen’ gaan. Vuur, water, aarde en lucht. Op de een of andere manier hebben die iets basaals en tegelijkertijd magisch. Iets natuurlijks dat er vóór ons als mensheid al was en wat er nog steeds zal zijn als wij weer verdwijnen.

(de vier elementen verbeeld in een sneeuwvlok in Frozen II)

Net over de helft van de film werd ik blij verrast door een vijfde element dat in het midden van die vier de boel bij elkaar moet houden. Zoals Job Cohen dat ook zo simpel én krachtig gaf als definitie van zijn werk als burgemeester van Amsterdam destijds. En zoals Klaas van Egmond dat beschrijft in ‘Een Vorm van Beschaving’: een centripetale of middelpuntzoekende kracht die te grote polarisaties in de maatschappij weet te voorkomen.

Wellicht interessant?

Dit is waarom het logo van ons bedrijf in het centrum een mensfiguur heeft: de Mens die al het menselijke met elkaar verbindt. Het idee van het universele aan mens-zijn waardoor we weten dat we allemaal van dezelfde soort zijn, ondanks dat geen een van ons precies hetzelfde is. En ondanks dat onze verschillen zo groot zijn dat we het soms waard vinden om de strijd met elkaar aan te gaan.

Dat is ook wat er in Frozen II is gebeurd: een listige op macht beluste koning wilde het andere volk onderwerpen. Een element werd ingedamd en daardoor raakte de wereld uit balans. Er was een verbindend midden nodig om de polariteiten weer in balans te brengen.

We hebben dit eerder zo expliciet in een film gezien, namelijk in The Fifth Element. Daarin is Liefde het Vijfde Element dat de wereld kan redden tegen het aankomende onheil.

Nou, het onheil is gekomen. Eén van de elementen heeft de overmacht gekregen en de wereld uit balans gebracht. En we zien meteen hoe een samenbindende kracht reageert.

Noem het liefde, noem het zorgzaamheid, maar overal ter wereld zien we initiatieven die benadrukken dat we allemaal mens zijn en als mens voor elkaar kunnen zorgen. Dat het onze kracht én onze uitdaging is om uit een diverse groep eenlingen te bestaan die eigenlijk allemaal in hetzelfde bootje zitten. Waardoor we én aan onszelf denken (en toiletpapier inslaan) én meteen ongedwongen onze hulp aan de zwakkere aanbieden (zoals Rutger Bregman dat zo mooi weet te benadrukken). Waardoor we in tijden van nood soelaas vinden in samen zingen, ook al is het vanaf onze balkons. Maar toch zo contact maken en onze gezamenlijkheid benadrukken ook al stemt de buurvrouw op een andere partij.

De wereld is uit balans, en er wordt op ons als mensen aanspraak gedaan om hem bij elkaar te houden. Hoe sterker de crisis, hoe groter onze reactie. Als eenheid. Als mensheid.

Frozen II heeft misschien minder verrassende elementen dan deel een. Maar de universele boodschap is van groot belang voor ons als mensheid. Zowel voor ons nu, om deze crisis te doorstaan. Maar ook in dit tijdsgewricht waarin de wereld op nog zoveel andere manieren uit balans is. En als wij hem niet terug in balans brengen is het een boodschap aan onze kinderen, die het dan voor ons moeten doen.

Ik weet dat we het niet op onze kinderen moeten afschuiven, maar als uw kinderen een film mogen kijken laat ze dan kijken naar Frozen II, zodat hun generatie hopelijk wel weet hoe ze met onze te grote polarisaties om moeten gaan. En kijk zo vaak mogelijk mee, misschien lukt het ons zelf dan alsnog.

[:nl]Blog Call to Action banner Teamontwikkeling online course banner[:]
Menu