Teamontwikkeling en teamleiderschap


Double Healix training; 25 mei, 8 juni en 22 juni 2018, door Manfred van Doorn, Rozemarijn Dols en Isodoor Jonker


Double Healix verzorgt trainingen ‘Teamontwikkeling & teamleiderschap’,
zowel in-company als open-inschrijvingen.

De laatste decennia worden werknemers steeds mondiger en beter geïnformeerd. Teamleden gaan vaker meedenken en meesturen. Dit betekent dat de huidige teamleider over een nieuw handelingsrepertoire moet beschikken. Teamleiderschap wordt een collectief leiderschap, met wisselende leiders in verschillende fasen van de teamontwikkeling. Paradoxaal genoeg wordt daarmee de behoefte aan duidelijke instructies en randvoorwaarden niet kleiner, maar juist groter. De top-down lijn verdwijnt dus niet, maar gaat een andere vorm krijgen.
In deze training gaan Manfred van Doorn en Rozemarijn Dols in op de nieuwste ontwikkelingen van teamleiderschap, op het effectief ontwikkelen van een team en de verschillende fasen daarin, en de balans tussen verticaal en horizontaal sturen.

“Heel goede training, van grote toegevoegde waarde voor mezelf als persoon en mijn werk. De manier waarop Manfred en Rozemarijn menselijke interactie in perspectief plaatsen en de inspirerende en vaak ontroerende fragmenten vergroten mijn perspectief. Bijzonder van speciaal Manfred vind ik altijd hoe hij aantoont hoe paradoxen te omarmen: en/ en in plaats van of/of. Ik heb veel inzichten de week erna al kunnen toepassen tijdens het begeleiden van teams.”
– Margreet Kooistra, (team)trainer, personal coach

Teamleiderschap heeft decennialang betekend dat er één leider is in een team. Maar de laatste jaren zien we steeds vaker dat ieder teamlid in een bepaalde fase van het teamontwikkelingsproces een vorm van leiderschap gaat uitoefenen. Iedereen draagt dus bij aan het team. Als teamleden beginnen we meer verantwoordelijkheid te nemen voor het team en het grotere geheel waarbinnen het team opereert. Soms blijkt de kleinste bijdrage zelfs het grootste effect te hebben. Leiderschap is dan geen statische functie van één persoon, leiderschap is een invloed die we allemaal kunnen uitoefenen.

Nog een stap verder gaan de zelfsturende teams zonder formeel leiderschap. Teamleiderschap betekent daar nog meer: neem verantwoordelijkheid voor je eigen proces, maar vooral ook voor het gehele team. Zet elkaar op scherp, leer van elkaar, geef en ontvang feedback, neem leiding, mandateer als team enkele teamleden met specifieke beslissingsbevoegdheid, en haal daarmee het beste uit de talenten van alle teamleden.

Natuurlijk werken veel teams binnen grotere organisaties. Daar legt de top duidelijke resultaatverwachtingen en randvoorwaarden aan ze op. Maar de manier waarop de gewenste resultaten worden behaald, bepaalt het team steeds meer zelf. En als het team die ambitie heeft, dan kan het de hele organisatie positief beïnvloeden. De toekomst is dus dat ieder teamlid leert om optimaal bij te dragen en mee te sturen. Teamwork wordt dan leiderschapsontwikkeling en samenwerking wordt een spannende en leerzame reis.

 

“Door het overzicht van alle teamfasen en polariteiten in het Double Healix model viel veel op zijn plaats. Ineens zag ik wie welke rol speelt en waarom, in teams, in mijn werk, maar ook in mijn privé leven. Ik snap nu beter waarom sommige mensen ‘vijanden’ van elkaar zijn en wat ze met elkaar hebben uit te werken. Het model helpt me enorm om deze dynamiek een kader te geven.”
– Monica Bakker, Programma Manager Comenius Leadership Courses

Waarom deze training?
Om dit proces van samenwerking zo goed mogelijk vorm te geven is het belangrijk om universele wetmatigheden van een teamproces te kennen. Aan de hand van het Double Healix model bieden we hierin tijdens deze training inzicht en handreikingen. Het model benadert teamontwikkeling als een verhaal. Het gaat uit van twaalf teamfasen. Bewustzijn van alle teamfasen helpt je om elke fase goed te hanteren en te anticiperen op wat komt. Je kunt beter omgaan met tegenspoed, conflicten, uitblijvend succes maar ook met overweldigend succes. Je begrijpt ook beter dat wat het team laat liggen in de eerste fasen vaak keihard terugkomt in latere fasen. Sommige fasen duren langer dan andere, soms is er regressie omdat men geen lange adem heeft of in een fase blijft hangen. Elke start-up, elk beginnend team, projectteam of maatschap zou zich bewust moeten zijn van deze fasen, liefst vanaf het begin. Toegevoegde waarde: meer plezier, meer resultaat, meer inzicht… Dit bewustzijn past goed in deze tijd van meer horizontale lijnen, snel veranderende teams, zelfsturing en holacratie.
In de training behandelen we de belangrijkste competenties per teamfase én laten zien hoe deze competenties altijd met elkaar op spanning staan. We gaan in op wetmatigheden in teamdynamiek en op de essentie van afweermechanismen zoals overdracht, projectie en uitbesteding in de professionele samenwer­king.
We laten tevens ervaren hoe elk team een spannend verhaal vertelt. Kennis van de universele structuur van dit verhaal – waarbinnen elk team een unieke, verrassende variatie schept – helpt teams zich voor te bereiden op een hele reis, en competenties te ontwikkelen die nodig zijn voor een soepele overgang naar een nieuwe fase. Deze training helpt je hoe een team te bouwen, te versterken en te dienen.

“Zeer inspirerende training met erg goede begeleiders. Ik heb veel ideeën opgedaan voor de trajecten waarin ik werk. Het model biedt mij een inzichtelijke en goed toepasbare structuur. Mooie combinatie van de 12 fases van teamontwikkeling aan de hand van filmfragmenten, de fasen 7-12 die voor mij nieuw waren, en de diepere lagen van de bijbehorende teamrollen. Een training die vernieuwing en verdieping geeft, van 2 dimensies naar 3D.”
– Rick Willemsen, trainer, coach, MT begeleider

Hoe?
Tijdens de trainingsdagen wordt uitleg van theorie afgewisseld met het gezamenlijk ervaren en bespreken van illustratieve filmfragmenten die goed te vertalen zijn naar de eigen praktijk. Via individuele en groepsoefeningen oefenen de deelnemers in het herkennen van de teamfasen en het voorspellen van onvermijdelijke ontwikkelingen in teamrollen en teamleiderschap. We maken met de groep een overzicht van mogelijke managementstijlen en teamrollen (bijv. Belbin, Quinn, Insights) en plaatsen deze binnen de ordenende samenhang van het Double Healix model.
Een aanvullende online MovieLearning course met inspirerende filmfragmenten en ontwikkelingsvragen maakt deel uit van de training.

“Heel rijk en verhelderend voor teams. Geeft inzicht in ontwikkelingen en maakt duidelijk waarom en wat in welke fase gebeurt. Zeer ervaren trainers. Veel geleerd, ook op het persoonlijke vlak. De filmbeelden erbij helpen enorm. Een van de filmfragmenten hielp mij meteen al een moeilijk gesprek voor te bereiden. Ik heb er meer uit weten te halen dan ik had gehoopt. Een mooi succes!”
– Carl Fehrmann, Financieel Product Analist Air France-KLM en voormalig Team Manager KLM

OPEN INSCHRIJVING 3-DAAGSE TRAINING:

Wanneer?
De 3-daagse training vindt plaats op: vrijdag 25 mei, vrijdag 8 juni en vrijdag 22 juni 2018.

Docenten
Leiderschapstrainers Manfred van Doorn, Rozemarijn Dols en Isodoor Jonker.

Voor wie?

De training is bij uitstek geschikt voor leidinggevenden, verander-/interimmanagers, HR managers, teamvernieuwers, teamtrainers, organisatieadviseurs, coaches en corporate storytellers.

Plaats

De Plannensmederij, Hospeslaan 64, 2015 GL Haarlem

Programmatijden
Op de drie trainingsdagen start het programma steeds om 9:30 uur en eindigt circa 17:00 uur. De zaal gaat ’s ochtends een half uur voor de start van het programma open.

Tijdsinvestering
Circa 40 uur, inclusief trainingsdagen. Vooraf zal een huiswerkopdracht worden gegeven en dient een deel uit het boek Het Wiel Opnieuw Uitvinden te worden bestudeerd.
Ook tijdens de dagen zullen huiswerkopdrachten worden gegeven, waaronder het bestuderen van de hand-out Teamontwikkeling. Ook zal worden gewerkt binnen de digitale leeromgeving MovieLearning.

Groepsamenstelling
De deelnemersgroep zal bestaan uit maximaal 20 personen (minimum bij  6 personen).

Prijs van de training
Prijs van de drie trainingsdagen: € 945 per persoon.
Dit bedrag is BTW vrijgesteld, Double Healix is CRKBO geregistreerd.
Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen in de prijs (eventuele voorovernachting, ontbijt, diner e.d. moeten zelf worden geregeld en zijn niet inbegrepen in de prijs).
Bij meerdere aanmeldingen vanuit dezelfde organisatie is korting mogelijk, neem daarvoor contact met ons op (zie onder ‘Informatie en aanmelding’).

INCOMPANY TRAININGEN TEAMONTWIKKELING:
De training ‘Teamontwikkeling en teamleiderschap’ wordt in aangepaste vorm ook in-company verzorgd voor teams binnen organisaties. Afhankelijk van de vraag van het team of van de organisatie kan de training bestaan uit meer dan drie dagen en zich uitstrekken over een langere periode. De training wordt ondersteund met onze online service MovieLearning. Een korte assessment over het team als geheel maakt onderdeel uit van het begeleidingsproces.

INFORMATIE EN AANMELDING:
Als u nog vragen heeft of zich wilt aanmelden voor de open training in november of een in-company training, dan kunt u contact opnemen met Sylvia Mastenbroek: sylvia@doublehealix.com of bel 023-5443345.
De gegevens die we bij een open-inschrijving graag per e-mail van je ontvangen zijn:
– je naam,
– je functie of werkzaamheden,
– je telefoonnummer (liefst je mobiele nummer),
– de gegevens die op de factuur moeten worden vermeld en het e-mailadres waar de factuur naar toegestuurd moet worden (we sturen geen facturen per post),
– via welke route je informatie over deze training hebt ontvangen.
Alvast bedankt!

 

Kijk hier voor de VOORWAARDEN bij de Double Healix trainingen: Voorwaarden-bij-Double-Healix-trainingen

Back to Top