Media

 • Integrative Development
  Wil je meer informatie over de jaaropleiding Integrative Development? Kijk dan hier.
 • Double Healix waarden

  Het is het jaargetijde van de herfststormen en ook de hele mensheid bevindt zich in een stormachtige overgang. De vraag is natuurlijk: overgang naar wat? En kunnen we invloed uitoefenen op de toekomst die zich nu ontvouwt?
  In onze Double Healix trainingen behandelen we deze vragen aan de hand van de twaalf belangrijkste waarden die al eeuwen steeds opnieuw opduiken. We laten deze waarden zien, in verhalen van alle tijden en in de nieuwste films. We passen ze toe in al onze opleidingen, van opvoeding tot teamwork, van leiderschap tot duurzaamheid. We zetten ze met elkaar op spanning en we trainen onze deelnemers om deze spanning uit te houden en waar mogelijk te verzoenen.

 • Teamontwikkeling

   

  Teamontwikkeling en teamleiderschap: wat is de meest gezonde manier van samenwerken, welke fasen kennen teams, welke rollen zijn wanneer het belangrijkst, welke vormen van leiderschap zijn er en hoe stuur je samen de processen?

  Dit thema diepen we verder uit in de training Teamontwikkeling en Teamleiderschap.

 • Vader en dochter in de regen

  In dit filmpje zien we opvoeden binnen twee spanningsvelden: 1. initiatief nemen tegenover kijken en wachten, en 2. de leiding nemen tegenover zelfstandigheid en moed helpen ontwikkelen. Het filmpje kan ook worden gezien als metafoor voor hogere leiderschapsvaardigheden.
  1. Het 1e spanningsveld dat de vader in dit filmpje goed hanteert is dat hij initiatief neemt én goed naar het kind kijkt of het erin mee wil gaan. Hij weet het spannend te maken, hij voelt ook aan dat het voor het kind spannend is. Hij respecteert de aarzeling. Hij maakt het kind enthousiast en vervolgens let hij op of het kind er al aan toe is om de stap naar buiten te wagen. Dit speelt zich af op de horizontale as van gelijkwaardigheid. 2. Daarnaast is er ook een verticaal spanningsveld: de vader draagt het kind en heeft de leiding én tegelijkertijd stimuleert hij het kind om iets van haar grootheid in de wereld te zetten, om moed te ontwikkelen. De dans herhaalt zich en hij gaat nog een keer met zijn kind naar buiten, en maakt een feest van iets heel spannends.
  Er is dus zowel een horizontale as waarin je aan het kind vraagt ‘zullen we dit gaan doen, wil je dit?’ én er is een verticale as waarin je zowel verantwoordelijkheid draagt en het kind helpt in een verticale opstanding te komen waarin het zegt ‘ik durf dit’.
  Dit beeld kan ook worden gebruikt als metafoor voor leiderschap. Je draagt je team, je geeft leiding en bent een stap voor, maar je moet je teamleden ook enthousiast zien te maken. Een goede leider enthousiasmeert anderen dus om een nieuw gebied binnen te gaan en langzamerhand ook steeds meer commitment te winnen voor het nieuwe avontuur. De dans is steeds: je stimuleert, je kijkt goed hoe het aankomt, je vraagt ‘wil je dit?’ en ondertussen draag je je team én stimuleer je de moed van de teamleden om verantwoordelijkheid te ontwikkelen.

 • Lezing Manfred van Doorn voor Jong Rabo

  Leiderschapstrainer Manfred van Doorn geeft hier een lezing voor Jong Rabo over maatschappelijke duurzaamheid.

 • Essentials en Teamontwikkeling

   

  We hebben een tweedaagse training ontworpen Double Healix Essentials waarin we nieuwkomers en ‘heropfrissers’ de essentie laten ervaren van het Double Healix model voor menselijke ontwikkeling. Uitgangspunt is de universele verhaalstructuur die aan goede films, boeken en speeches ten grondslag ligt, maar we beklimmen meteen ook de ladders naar opvoeding, teamwork, organisatie-ontwikkeling en verduurzaming van de wereldsamenleving. Het wordt blended learning, want we bespreken theorie, analyseren filmfragmenten en doen oefeningen. Bovendien krijgen deelnemers aan deze dynamische tweedaagse training toegang tot de vernieuwde Double Healix MovieLearning leeromgeving. Lees hier meer over deze training die we jaarlijks driemaal geven. In 2017 zal dat nog zijn op 19 en 20 mei, en op 15 en 16 september.

  Daarnaast hebben we een training voor teamontwikkeling ontworpen die we zowel in-company geven als met open inschrijving. De training bestaat uit live bijeenkomsten in combinatie met onze digitale MovieLearning leeromgeving. Het is een meerdaagse training (vanaf twee dagen). We behandelen daarin de hele teamcyclus, met de verschillende teamfasen en bijbehorende teamrollen en leiderschapscompetenties. Teamleiderschap zien we daarbij ook als collectief leiderschap, met wisselende leiders in verschillende fasen van de teamontwikkeling. We benaderen teamontwikkeling als een intrigerend verhaal vol creatieve spanningsvelden en duurzame transformaties…

   

 • Gelaatsuitdrukkingen lezen

  Hoeveel kun je aflezen in gelaatsuitdrukkingen en wat kan dat voor leiderschap betekenen? In de cursus Double Healix Essentials en de jaaropleiding Double Healix Integrative Development gaan we aan de hand van bijzondere filmfragmenten dieper in op deze vragen.

 • Teamontwikkeling

  De laatste decennia wordt de werknemer steeds mondiger en beter geïnformeerd. Dit zet de oude rol van manager of teamleider onder druk. De teamleden gaat steeds vaker meedenken en meesturen. Teamleiderschap wordt een collectief leiderschap, met wisselende leiders in verschillende fasen van de teamontwikkeling. Op 16 en 17 juni verzorgen we een training omtrent nieuwe vormen van teamleiderschap gebaseerd op universele wetmatigheden in teamontwikkeling. Kijk hier voor meer informatie.

 • Back to Basics

  In onze Double Healix trainingen over basisbehoeften (niveau 1 van het Double Healix model: Simpliciteit) onderzoeken we de diepste menselijke behoeften en de antwoorden die de moderne mens tracht te vinden op vragen als ‘wat willen we nou echt?’ Hoe gaan we onze kinderen opvoeden in duurzaamheid? Hoe gaan we onze eigen behoeften bevredigen nu we beseffen dat we dit in harmonie moeten doen met onze begrensde biosfeer?
  In bovenstaande video behandelt Manfred van Doorn enkele signalen die we van onze kinderen krijgen en hoe pioniers bezig zijn met het vernieuwen van onderwijs en opvoeding.

 • Een model als een tuin

  Door Caroline Wiedenhof

  Ik ben behoorlijk leergierig en daarom heb ik in de loop der jaren heel wat psychologische en managementtheorieën en -modellen bestudeerd. Vaak geeft zo’n model inzicht en helderheid over een organisatie, een proces, een interactie of een situatie. Al die modellen heb ik in mijn rugzak gestopt, handig voor onderweg. Ik kan er altijd bij als ik ze nodig heb en grijp er regelmatig naar.
  Het Double Healix model bleek van een andere orde. Hoe beter ik het leerde kennen, hoe meer ik de sensatie kreeg dat ik met rugzak en al een grote, prachtige tuin was binnengekomen. Een tuin om in te dwalen, te ervaren, rond te struinen, geheimen te ontdekken. Hoe dieper ik erin ga, hoe rijker mijn inzicht wordt over mezelf, de mensen om me heen, de wereld.
  Af en toe haal ik nog steeds een ander model uit mijn rugzak, bekijk het opnieuw, geef het een plekje in de tuin en begrijp het nog beter. Ergens, aan de rand van een van de diepe vijvers in die tuin heb ik me trouwens ook leren overgeven aan het feit dat ik mezelf, de anderen en de wereld nooit ten volle zal bevatten. Net als Nijhoff schrijft in het gedicht Het kind en ik:
  ‘En telkens als ik even knikte dat ik het wist, liet hij het water beven, en het werd uitgewist’, hier prachtig op muziek gezet door Antoine Oomen:

   

   

  Tot slot nog een beeld-en-muziekcadeautje om deze paradox van weten en niet-weten (of chaos en orde) te illustreren. Het is een animatie van een zgn. Mandelbrotverzameling die het binnengaan in een nog onbetreden, oneindige tuin voelbaar maakt (met dank aan YouTube kanaal Spaciane).

   

   

  Enter the healix… welkom in het fascinerende landschap van menselijke ontwikkeling.

  In de opleiding Double Healix Basics ontdek je steeds meer dimensies en nuances van het fascinerende landschap van menselijke ontwikkeling. Je werkt zowel individueel als in een groep, in een modulaire opzet, dus op eigen tempo.

Back to Top